top of page
73323780_2768025133216555_1855131396029284352_n.jpg
269254561_627735658643905_6450324333329980296_n.jpg

Creștem IT

Școala  Gimnazială  Specială Nr.1, București, derulează în perioada

1octombrie 2019 - 30 noiembrie 2022,  Proiectul Erasmus+ ,,Creștem IT!" (GrOwing IT – GO IT), Nr. de referință 2019 -1- RO01- KA101- 062103

Echipa de proiect:
Coordonator: Costea Silvia (flux1)
                      Stănescu Teodora Ramona (flux 2)
Membri: prof. Stamin Elena-Ana
              prof. Popescu Mihaela Floriana

Prezentarea proiectului Creștem IT!

     Proiectul ”GO IT (GrOwing IT)” este centrat pe dezvoltarea competențelor digitale ale cadrelor didactice din școala noastră, în conformitate cu cele mai noi practici europene în acest domeniu. Competențele digitale sunt indispensabile unui învățământ modern și de calitate. Utilizarea lor la nivelul școlii contribuie la îmbunătățirea calității climatului educațional, la prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii în rândul elevilor cu CES și la facilitarea procesului de incluziune socială a acestora.

     Obiectivele proiectului vizează îmbunătățirea compețentelor cadrelor didactice pentru utilizarea instrumentelor Microsoft 365 și a noilor metodologii de predare, în vederea proiectării de activități instructiv-educative atractive, care să crească motivația copiilor de a frecventa școala.

     La activitățile proiectului au participat 10 cadre didactice din unitatea noastră.

Obiectivele specifice ale proiectului au urmărit:

1. Îmbunătățirea competențelor de utilizare a instrumentelor Microsoft 365 la 6 profesori, în vederea creării de activități didactice de calitate, adaptate nevoilor și particularităților de dezvoltare ale elevilor cu CES;

2. Dezvoltarea competențelor de utilizare a noilor metodologii de predare la 4 cadre didactice, în vederea proiectării și desfășurării de activități didactice creative și atractive, pentru creșterea motivației elevilor cu CES de a frecventa școala.

         Prima activitate din proiect s-a desfășurat în perioada 18-23 noiembrie 2019, în Florența Italia. Șase cadre didactice au participat la cursul ”Microsoft for Education: powerful tools to create, share and inspire”. Pe durata cursului, participantii au explorat caracteristicile mai puțin cunoscute ale programelor Word, Power Point și Excel, au realizat planuri de lecție utilizând instrumentul digital One Note. Prin intermediul aplicației Sway au creat prezentări interactive și captivante. În spațiul virtual One Drive au stocat materiale educaționale și au învățat să le organizeze și să le gestioneze. Aplicația Share Point le-a oferit acestora oportunitatea de a crea o pagina web, în care pot fi încărcate proiecte de lecții, fișe de lucru și alte documente utile.

     Competențele digitale dobândite în urma participării la Proiectul Erasmus + ,,Crestem IT", au ajutat cadrele didactice participante în realizarea unor materiale didactice atractive care au fost utilizate mai ales în timpul pandemiei. De asemenea, participarea la curs a facilitat implentarea platformei Teams, care a fost utilizată de toate cadrele didactice din unitatea noastră în timpul pandemiei. Cadrele didactice participante la curs au devenit persoane resursă în implementarea acestei platforme.

     Cea de-a doua activitate s-a derulat în perioada 13-18 decembrie 2021, la Verona, Italia. Patru cadre didactice au participat la cursul “ICT in the Classroom: Innovative Tools to Facilitate Students Learning, Collaboration and Creativity” Cursul a avut ca obiective principale: utilizarea în activitatea educațională a intrumentelor web și a platformelor Edmodo, Quizizz, Padlet, Edpuzzle, Socrative, Screencast-O-matic, Kahoot și tehnica VTS (Visual Thinking Strategy)  dintr-o perspectivă didactică modernă - inovatoare, favorizarea schimbului de bune practici, crearea portofoliului digital personal, creșterea motivației personalului didactic, dezvoltarea nivelului de comunicare în limba engleză și formarea competențelor interculturale.Competențele digitale sunt esențiale pentru creșterea calității actului educațional din școala noastră. Lectiile interactive cu suport digital și materialele didactice atractive, create cu ajutorul tehnologiilor digitale, sunt mult mai provocatoare și mai eficiente decât activitățile didactice tradiționale, stimulează mai bine atenția și dorința de a învăța a elevilor cu CES, motivația de a frecventa școala și de a participa cu mai mult interes la activitățile instructiv-terapeutice.Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice a crescut calitatea și atractivitatea actului educational din școala noastră. Acest lucru s-a reflectat în creșterea frecvenței școlare, în îmbunătățirea rezultatelor la învățătură, în îmbunătățirea compețentelor de scris-citit și socio-emoționale și în creșterea încrederii în sine a elevilor cu CES.

     Rezultatele proiectului și experiența trăită de către profesori în timpul participării la cele doua cursuri, au fost prezentate în cadrul consiliilor profesorale și al comisiilor metodice. În cadrul consiliului profesoral au fost prezentate și rezultatele activităților de monitorizare și evaluare ale rezultatelor proiectului: profesorii au realizat diverse materiale prin care au făcut cunoscute rezultatele proiectului (PPT-uri, videouri, proiecte didactice, fișe de lucru). Materialele au fost realizate cu ajutorul tehnologiilor digitale pe care cadrele didactice și le-au însușit ca urmare a participării la cele doua cursuri internaționale. Materialele au fost prezentate în cadrul a trei ateliere de formare oferite cadrelor didactice care nu au participat la programele de formare.

      Oportunitățile programelor Erasmus+ reprezintă un mijloc eficient prin care se pot atinge țintele Planului European de Dezvoltare. Un prim pas în acest sens l-a reprezentat aceast proiect. Prin intermediul lui, ne-am propus dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor, pentru utilizarea creativă a tehnologiilor informaționale moderne în activitățile didactice. Elevii cu CES, mai ales cei cu deficiențe mintale învață concret-intuiv. Prezentările digitale interactive accesibilizează conținuturile învățării și creează un context educațional flexibil și motivant  Lecțiile desfăsurate cu ajutorul tehnologiilor digitale au facilitat învățarea multisenzorială și au avut un impact pozitiv asupra rezultatelor școlare ale copiilor. De asemenea, au redus absenteismul, au avut un rol important în prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și  au facilitat incluziunea socială. Elevii cu CES au o preferință deosebită pentru învățarea prin intermediul tehnologiilor digitale. 

Fluxul 1- participarea la cursul ”Microsoft for Education: powerful tools to create, share and inspire”, Florența, Italia

Florența (Toscana) - experiența culturală

Fluxul 2- participarea la cursul "ICT in the Classroom: Innovative Tools to Facilitate Students Learning, Collaboration and Creativity", Verona, Italia

Verona- experiența culturală

Utilizarea competențelor digitale formate în cadrul proiectului "Creștem IT!" în activitățile instructiv-educative și terapeutice 

bottom of page