top of page

Art terapia-mă ajută!

Școala Gimnazială Specială Nr.1 derulează în perioada 1.10. 2020 – 30 .09.2022 Proiectul European „Art terapia-mă ajută”, în cadrul programului Erasmus+ KA1 Educație școlară-număr de referință: 2020-1-RO01-KA101-078519

   

WhatsApp Image 2022-04-12 at 22_edited.png

ECHIPA DE PROIECT:
Coordonator: dir. Teodora Ramona Stănescu
Membri: prof. Stamin Elena-Ana
              prof. Măntoiu-Triță Alina-Cătălina
              prof. Popescu Mihaela-Floriana

Prezentarea proiectului 

    Proiectul "Art terapia-mă ajută!" urmărește dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din unitatea noastră de a utiliza arta ca formă de terapie a copiilor cu CES, în conformitate cu nevoile identificate la nivelul instituției noastre.

     Obiectivul general al proiectului vizează formarea competențelor de a utiliza art terapia de către cadrele didactice din școală, în vederea îmbunătățirii achizițiilor intelectuale și emoționale, la dezvoltarea încrederii în propriile forțe ale elevilor cu CES și astfel la limitarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii de către aceștia, a promovării nondiscriminării și incluziunii elevilor cu nevoi speciale.

 Obiectivele specifice

1) Formarea abilităților de utilizare a art terapiei a unui număr de 6 cadre didactice, în vederea utilizării acesteia în cadrul activităților terapeutice și de compensare desfășurate cu elevii cu cerințe educative speciale.

 2) Utilizarea art terapiei ca metodă creativă de terapie de către 6 cadre didactice în vederea creării unui mediu psihoafectiv, stimulativ care să conducă la dezvoltarea intelectuală și emoțională, precum și la dezvoltarea individuală și socială a copiilor cu CES.     

     Astfel, în perioada 4-9 aprilie 2022, un grup de 6 cadre didactice au particpat la cursul  ”Art as Therapy: Self - Expression and Special Needs in Art Education”, organizat de European Academy of Creativity, S.L în Barcelona, Spania.

     Participarea la acest curs a ajutat participanții să descopere cum art terapia poate stimula dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor cu nevoi speciale, să folosească arta ca instrument pentru a promova integrarea socială a elevilor cu CES și ca mijloc special de comunicare cu aceștia. Au fost experimentate tehnici artistice variate pentru a găsi rolul semnificativ al artei pentru dezvoltarea unei relații pozitive /eficiente între profesor și elev.

     Pe parcursul celor 6 zile de formare, cadrele didactice participante au realizat o incursiune succintă în fundamentele art-terapiei: istoria și valorile de bază. Au realizat exerciții aplicative pentru o mai bună auto și intercunoaștere-Hands-calități, hobby-uri, valori, vise, precum și exerciții pentru dezvoltarea creativității și abilităților de lucru în echipă- Free associations -realizarea unei povești pe baza unui colaj din elemente date în cadrul echipelor de lucru; Drawing three parts -realizarea unui portret din trei părți în cadrul echipei de lucru, care  a relevat puterea art-terapiei ca proces de dezvoltarea creativității.

     Au descoperit rolul art-terapiei în recuperarea afecțiunilor mintale și generarea stării de bine. Art Brut- arta în afara artei sau  despre exprimarea artistică fără a ține cont de rigorile artei în situații de fragilitate emoțională. Au exersat arta ca mijloc de defulare emoțională și recuperare mintală. Au învățat cum se poate îmbunatăți prin artă starea de bine emotională și spirituală, legătura dintre organism și puterea terapeutică a artei. Au desfășurat activitati practice individuale și de grup: desen intuitiv, senzory bag și blue lights- tehnici care pot fi utilizate în diverse activități de învățare multisenzorială cu aplicabilitate diversă: însușirea formelor geometrice, literelor, cifrelor etc;

     Participarea la mobilitate le-a oferit ocazia cadrelor didactice de a desoperi legătura dintre artă și dezvoltarea personală, cunoasterea de sine și autoreglarea, abilități de gestionare a timpului și a spațiului. Au descoperit valențele artei ca modalitate inedită de exprimare a sinelui și ca mijloc de consolidare a relațiilor interumane prin intermediul aplicațiilor practice Mindfulness Photography din parcul Labirint, mandala grupului; jocul de intercunoaștere Pânza de păianjen.

     De asemenea, au descoperit arta ca perspectivă- exprimarea de sine, empatia și acceptarea celorlalți. Activitățile practice au completat informațiile teoretice. S-au realizat diferite activități ca: blind drawing (pictură oarbă), painting with marbles, Picasso face. Activitățile s-au derulat atât în sala de curs, cât și în cadrul Muzeului Picasso.

Participanții au avut ocazia să experimenteze și terapia prin artă în cazul elevilor cu cerinte educationale speciale. S-a realizat ,,patternul” echipei ca emblemă a coeziunii echipei. Au învățat să utilizeze metoda SODAS (situation, options, disadvantages, advantages, solutions) pentru rezolvarea problemelor care pot apărea în școală.

     Prin combinarea aspectelor teoretice prezentate și a  aplicațiilor practice derulate, atât în cadrul sălii de curs, cât și  în natură (Parcul Labirint)  și în Muzeul  Picasso, cursul de formare Erasmus+ și-a atins obiectivele propuse și anume: dezvoltarea competențelor profesorilor participanți de a utiliza  art-terapia în activitatea cu elevii cu cerințe educative speciale, precum și dezvoltarea unui mediu educațional stimulativ în care principala metodă de recuperare să fie exprimarea sinelui prin art-terapie.

     Participanții la cursul de formare au organizat în cadrul școlii ateliere de formare, unde cadrele didactice din unitate au experimentat câteva din tehnicile însușite în cadrul mobilității, au descoperit învățarea polisenzorială și beneficiile acesteia: îmbunătățirea capacitații de concentrare, îmbunătățirea activității motorie, stimularea dezvoltării de percepții și reprezentări, dezvoltarea gândirii și diminuarea anxietății.

     De asemenea, elevii școlii noastre au experimentat, alături de cadrele didactice diverse tehnici de artă cum ar fi: pictura, colajul, modelajul, fotografia etc, au fost implicați în activități de grup, ceea ce a dus la stimularea comunicării individuale și în echipă, a autocunoașterii, stimularea creativității, dezvoltarea individualității și a încrederii în propriile forțe, găsirea unor mijloace de exprimare pentru diferite situații de stres, depășirea situațiilor de criză și eficientizarea utilizării resurselor proprii. Toate acestea vor conduce la o mai bună incluziune socială, la dezvoltarea competențelor sociale și civice, a elevilor cu CES, precum și la limitarea sentimentului că sunt discriminați de către unii membrii ai societății.

     Ne asteptăm ca proiectul ,,Art terapia -mă ajută!" să aibă un impact pe termen lung asupra organizației noastre, având efecte pozitive aupra tuturor factorilor implicați în educație: profesori, elevi, părinți, membri ai comunității locale.

     La sfârsitul proiectului cadrele didactice de la noi din școală vor avea competențe de a utiliza art-terapia în vederea îmbunătățirii achizițiilor intelectuale și emoționale, a imaginii de sine, la dezvoltarea încrederii în propriile forțe ale elevilor cu CES. Activitățile instructiv-educative vor fi astfel mai atractive, adaptate nivelului de dezvoltare intelectual si psihoafectiv.

     Elevii vor participa cu plăcere la activități, ceea ce va duce și la limitarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii de către aceștia, a promovării nondiscriminarii și incluziunii elevilor cu nevoi speciale.

     Activitățile derulate pe perioada deplasării au avut în vedere utilizarea puterii terapeutice a artei pentru a promova starea de bine, empatia, precum și dezvoltarea individuală și socială a elevilor cu CES.

Imagini din timpul desfășurării cursului cursul  ”Art as Therapy: Self - Expression and Special Needs in Art Education”, Barcelona, Spania

Barcelona- experiența culturală

Diseminarea rezultatelor învățării - Ateliere de formare a cadrelor didactice                                                                   23.05.2022

Utilizarea tehnicilor de art terapie în activitățile cu elevii

bottom of page